Tot de laatste akte! gepresenteerd

Op zaterdag 9 december werd Tot de laatste akte! officieel gepresenteerd, het dikke en fraai vormgegeven verzamelaarsboek dat ik in opdracht schreef van het Geoffrey Donaldson Instituut in Noord-Scharwoude.

Tot de laatste akte! voert de lezer mee naar een wereld die heel lang verborgen is gebleven. Negentien particuliere filmverzamelaars in Nederland – van Rijswijk tot Geldrop en van Alphen aan de Rijn tot Leeuwarden – openen voor het eerst de deuren tot hun collectie. In hun garages, kelders of zorgvuldig gekoelde ruimtes vinden we honderden filmblikken. Schatgraven voor iedere cinefiel: Laurel & Hardy, animatiefilmpjes, Polygoonjournaals, musicals in oogverblindend Technicolor, maar ook moderne kaskrakers… 

De verzamelaars heten u natuurlijk ook welkom in hun prachtige privébioscoopjes, verborgen op de tweede etage van een gewoon rijtjeshuis, op zolder of achter in de tuin. Neem plaats op het rode pluche, wacht tot het gordijn openschuift en geniet van de oude projector- en geluidstechniek, de verrassende filmvondsten en de vele sterke verhalen over beruchte handelaren, bijzondere filmprints en de roerige levens van de verzamelaars zelf.

Egbert Barten, de initiatiefnemer van het boek en directeur van het GDI, opende de feestelijke en drukke bijeenkomt. Hij presenteerde de gelijknamige tentoonstelling die tot en met 31 maart 2018 te bezichtigen is. Aan mij viel de eer te beurt het eerste exemplaar van Tot de laatste akte! te bieden aan mevrouw Cilia van Dijk. Zij is filmproducente van onder meer Anna & Bella van regisseur Borge Ring, in 1986 onderscheiden met een Academy Award voor de beste productie van een korte animatiefilm.

Tot de laatste akte! (hardcover, 230 pagina’s, leeslint) bestellen?  Dat kan door overmaking van €33,90 (€29,90 + verzending) op IBAN: NL28 RABO 0188 9547 75 t.n.v. Geoffrey Donaldson Instituut, Noord-Scharwoude o.v.v. ‘Tot de laatste akte!’ en uw adres.

 

 

Comments are closed here.