Genomineerd voor de Louis Hartlooper Prijs

Prachtig nieuws! Tot de laatste akte!, het koffietafelboek dat ik in opdracht van het Geoffrey Donaldson Instituut schreef, is genomineerd voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2018!

‘De Louis Hartlooper prijs wordt,’ aldus het persbericht, ‘voor de vijftiende keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.”

De vier andere genomineerden zijn:

  • Maria Barnas & Dirk van Weelden (red.), Alex van Warmerdam – L’histoire kaputt, Nieuw Amsterdam en Eye Filmmuseum, 2018
  • Nouchka van Brakel, Scènes uit mijn eigen draaiboek, Em. Querido’s Uitgeverij, 2018
  • www.vpro.nl/cinema
  • Frans Westra, Floor Kulker, e.a., 100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland – Van Nederlandse Bioscoopbond naar Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. NVBF, 2018

De prijs werd eerder toegekend aan o.a. Joyce Roodnat, André Waardenburg, Dana Linssen, Oliver Kerkdijk, Gawie Keyser, Bor Beekman, Rob van Scheers & Paul Verhoeven, Ruud den Drijver en Patricia Pisters – dus het is een eer genomineerd te zijn.  Ik zie de nominatie stiekem ook een beetje als een erkenning voor de particuliere verzamelaars van 35mm in Nederland; mensen die met hun filmliefde heel wat celluloid voor het nageslacht hebben bewaard.

De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt op vrijdag 28 september tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt.

Tot de laatste akte! (hardcover, 230 pagina’s, leeslint) bestellen? Dat kan kan ook nog steeds door overmaking van €33,90 (€29,90 + verzending) op IBAN: NL28 RABO 0188 9547 75 t.n.v. Geoffrey Donaldson Instituut, Noord-Scharwoude o.v.v. ‘Tot de laatste akte!’ en uw adres.

Comments are closed here.